Met deze eenvoudige truc kunt u uw online accounts zonder problemen verwijderen

Vorige week nam ik deel aan mijn halfjaarlijkse digitale opruiming. Hier doorloop ik al mijn online accounts om te zien of ik ze nog nodig heb en om te controleren of mijn gegevens up-to-date zijn en mijn wachtwoorden niet te oud zijn. En als ik een online account vind dat ik niet meer gebruik, verwijder ik het.

Of, ik probeer het.

Het probleem is dat de meeste websites het een gebruiker zo moeilijk mogelijk maken om zijn account en bijbehorende gegevens te verwijderen. Waarom? Zelfs als u uw account niet regelmatig gebruikt, zijn uw gegevens een goudmijn voor de meeste bedrijven, waardoor zij, of hun adverteerders, u vaak kunnen volgen op internet.

Dit jaar leek het tijdens mijn digitale opruiming moeilijker dan ooit om een website te vertellen dat ik mijn account en alle bijbehorende gegevens wilde verwijderen. Bijna de helft van de accounts die ik wilde verwijderen, plaatste geen duidelijke informatie over hoe ik dit kon doen. Van de rest maakten verschillende duidelijk dat ik kon vragen om mijn account en gegevens te verwijderen, maar dat ik een e-mail naar de klantenondersteuning moest sturen (en de meesten hadden niet het e-mailadres voor klantenondersteuning opgegeven), en verschillende anderen hadden er een paar een soort “account verwijderen”-knop waarop ik kon klikken, maar die was moeilijk te vinden, dankzij het gebruik van donkere patronen op de site. Slechts een klein deel, misschien 5%, was gemakkelijk te verwijderen: de bedrijven gaven me duidelijke en gemakkelijke stappen die ik kon nemen om mijn account en al mijn gegevens te wissen.

Maar kom op! Wat een karwei, alleen om wat accounts te verwijderen. En voor de meest koppige en onbehulpzame: ik dacht dat ik nooit in staat zou zijn om mijn gegevens te vernietigen.

Toen herinnerde ik me Apple – of een weinig bekende richtlijn die Apple afgelopen juni oplegde aan iOS-ontwikkelaars.

De Apple-richtlijn verordende dat vanaf 30 juni 2022 elke iPhone- of iPad-app waarmee een gebruiker een account kan aanmaken, de gebruiker ook in staat moet stellen zijn account en alle bijbehorende gegevens eenvoudig te verwijderen. Dit mandaat was zelfs van toepassing als de app-gebruiker de app niet gebruikte om zijn account aan te maken en in plaats daarvan zijn account op internet aanmaakte.

En voilà, ik had ineens een gemakkelijke manier om die koppige accounts te verwijderen. Ik heb de iOS-app gedownload van elke website of webaccount die ik kon vinden en die me geen gemakkelijke of duidelijke manier bood om online accountverwijdering aan te vragen. En toen ik de apps op mijn iPhone opende en naar de instellingen van mijn account in de app navigeerde, was daar voor mij de glorieuze knop “Account verwijderen”. En zomaar kon ik de accounts en alle bijbehorende gegevens wissen van bijna 90% van de sites die geen gemakkelijke manier hadden om dit op internet te doen.

Bij de aankondiging van het mandaat afgelopen juni zei Apple: “Het verwijderen van een account verwijdert het account uit de gegevens van de ontwikkelaar, samen met alle gegevens die aan het account zijn gekoppeld en die de ontwikkelaar niet wettelijk verplicht is te onderhouden. Door deze mogelijkheid te bieden, hebben mensen meer controle over de persoonlijke gegevens die ze hebben gedeeld.

Natuurlijk maakt Apple uitzonderingen voor accounts die wettelijke vereisten hebben om gebruikersgegevens te bewaren, zoals bankrekeningen en andere accounts in ‘sterk gereguleerde sectoren’. Maar over het algemeen zegt Apple dat het verwijderingsproces “mensen niet zou moeten verplichten om te bellen, een e-mail te sturen of andere ondersteuningsstromen te doorlopen.”

Apple schrijft ook voor dat apps niet alleen kunnen aanbieden om een account tijdelijk te deactiveren of uit te schakelen. Ze moeten “aanbieden om het volledige accountrecord te verwijderen, samen met de bijbehorende persoonlijke gegevens” en de verwijderingsoptie moet “gemakkelijk” te vinden zijn in de app, dus er zijn geen vervelende donkere patronen toegestaan.

Kort gezegd: als je het beu bent om te proberen je online accounts te verwijderen, controleer dan of het account of de website een iPhone-app biedt en vernietig vervolgens je gegevens vanaf daar.