Waarom creativiteit de belangrijkste vaardigheid is die je nodig hebt voor gegarandeerd succes in je carrière

Innovatie en creativiteit zijn de sleutel tot veerkracht op de werkplek, zegt deze leider van de kunstacademie.

AI is een groeiende kracht. Tussen gezichtsherkenningstechnologie die onze apparaten beveiligt, algoritmen die ons ertoe aanzetten urenlang door sociale feeds te scrollen en legers van autonome robots die onze toeleveringsketens beheren, is het niet moeilijk om te zien hoe het razendsnelle tempo van innovatie wordt ingesteld.

Maar afgezien van de sensatie van het zien van het nieuwe, glanzende en efficiënte, is er een zeer serieuze vraag: voor hoeveel van ons komt AI?

Een tweejarig onderzoek van McKinsey suggereert dat tegen 2030 door AI en machine learning ondersteunde technologie tot 30% van het totale personeelsbestand ter wereld zou kunnen vervangen. Veel hiervan is te wijten aan het feit dat repetitieve taken worden geautomatiseerd, maar het zal onvermijdelijk ook kenniswerkers treffen. Voor de vele studenten en werkende professionals die hun carrière proberen te navigeren, vormt dit een legitieme uitdaging.

In het onvermijdelijke headspin-dilemma waarmee veel jonge – en natuurlijk een flink aantal oudere – mensen worden geconfronteerd wanneer ze proberen hun carrière op een pad te zetten dat hun talenten, passies en een soort van commerciële levensvatbaarheid met elkaar verbindt, is er een toenemende behoefte om bewust te zijn van wat ervoor zorgt dat we de tand des tijds doorstaan en niet worden weggevaagd door een technologische tsunami. Welke vaardigheden staan vast?

In het Future of Jobs Report van het World Economic Forum worden creativiteit en innovatie genoemd als de meest waardevolle vaardigheden die mensen nodig hebben om relevant te blijven in het personeelsbestand en te gedijen in de komende vijf jaar van versnellende verandering. Als leider van een kunst- en designuniversiteit die al meer dan 100 jaar creativiteit stimuleert, ben ik het daar, misschien niet verwonderlijk, mee eens.

Mijn faculteit en ik hebben de unieke kans gehad om na te denken over een eeuw aan studentenverhalen en levenspaden die zijn veranderd door technologische verandering en vooruitgang. Een gemeenschappelijk thema dat ik heb waargenomen, is dat ongeacht welke technologie komt en gaat, het ontwikkelen van sterke creatieve vaardigheden een veilige haven is gebleven als het gaat om het behouden van een lang leven in een carrière.

BEVORDER CREATIVITEIT, JE LEVENSBLOED VOOR VOORUITGANG
Volgens LinkedIn zijn er meer dan 50.000 verschillende professionele vaardigheden die mensen kunnen beheersen. Bovenaan die lijst? creativiteit. Een IBM-onderzoek onder 1.500 leidinggevenden rangschikte het vermogen om creatief te zijn als hun meest wenselijke vaardigheid, zelfs boven managementvaardigheden, integriteit en visie.

Creativiteit is de letterlijke geboorteplaats van innovatie. Een creatieve geest is ontworpen om naar complexe problemen te kijken en niet-lineaire oplossingen te bedenken; oplossingen die andere, meer lineaire denkers – of helaas AI’s – niet noodzakelijkerwijs de mentale behendigheid zouden hebben om zich voor te stellen.

Een geest hebben die is getraind om creatief te denken, kan ook helpen bij het navigeren door niet-lineaire loopbaantrajecten, iets wat we veel hebben gezien bij onze studenten. Een voorbeeld hiervan is dat een van onze studenten, die afstudeerde met een kunstdiploma en ging werken aan een reeks blockbuster-films, besloot om meerdere carrièrepaden te verlaten en verpleegkunde te gaan volgen. Tot op de dag van vandaag schrijft ze de creatieve denkvaardigheden die ze tijdens haar kunstopleiding heeft verworven toe als de belangrijkste vaardigheden waarop ze vertrouwt in haar nieuwe rol als verpleegster. In staat zijn om ideeën over te brengen en goed na te denken, zijn voor haar net zo fundamenteel om een geweldige verpleegster te zijn als om geweldige films te maken.

Het leren van creatieve vaardigheden is niet alleen voor mensen die een artistieke carrière nastreven. Er is een reden waarom bedrijfsleiders improvisatielessen volgen. Politici en leidinggevenden wenden zich tot improvisatie en de creatieve kunsten om hun vermogen om in het onbekende te opereren aan te scherpen – om actief na te denken en zich op hun gemak te voelen ‘onder water ademen’.